Solve a System by the Inverse Matrix and Compute $A^{2017}\mathbf{x}$

Ohio State University exam problems and solutions in mathematics

Problem 300

Let $A$ be the coefficient matrix of the system of linear equations
\begin{align*}
-x_1-2x_2&=1\\
2x_1+3x_2&=-1.
\end{align*}

(a) Solve the system by finding the inverse matrix $A^{-1}$.

(b) Let $\mathbf{x}=\begin{bmatrix}
x_1 \\
x_2
\end{bmatrix}$ be the solution of the system obtained in part (a).
Calculate and simplify
\[A^{2017}\mathbf{x}.\]

(The Ohio State University, Linear Algebra Midterm Exam Problem)
 
LoadingAdd to solve later

Solution.

(a) Solve the system by finding the inverse matrix $A^{-1}$.

The coefficient matrix $A$ of the system is
\[A=\begin{bmatrix}
-1 & -2\\
2& 3
\end{bmatrix}.\] The determinant of the matrix $A$ is $\det(A)=(-1)(3)-(-2)(2)=1\neq 0$, and thus $A$ is invertible and the inverse matrix can be found by the $2\times 2$ inverse matrix formula
\[A^{-1}=\frac{1}{ad-bc}\begin{bmatrix}
d & -b\\
-c& a
\end{bmatrix}\] if $A=\begin{bmatrix}
a & b\\
c& d
\end{bmatrix}$ and $\det(A)=ad-bc\neq 0$.
Thus
\[A^{-1}=\begin{bmatrix}
3 & 2\\
-2& -1
\end{bmatrix}.\] (Or you could form the augmented matrix $[A\mid I]$ and find $A^{-1}$.)


Now the given system of linear equations can be written as
\[A\begin{bmatrix}
x_1 \\
x_2
\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}
1 \\
-1
\end{bmatrix}.\] Multiplying by $A^{-1}$ on the left, we obtain
\[\begin{bmatrix}
x_1 \\
x_2
\end{bmatrix}=A^{-1}\begin{bmatrix}
1 \\
-1
\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}
3 & 2\\
-2& -1
\end{bmatrix}\begin{bmatrix}
1 \\
-1
\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}
1 \\
-1
\end{bmatrix}.\] Thus the solution of the system is $x_1=1, x_2=-1$, or in the vector form
\[\begin{bmatrix}
x_1 \\
x_2
\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}
1 \\
-1
\end{bmatrix}.\]

(b) Calculate and simplify $A^{2017}\mathbf{x}$

Since $\mathbf{x}=\begin{bmatrix}
x_1 \\
x_2
\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}
1 \\
-1
\end{bmatrix}$ is the solution of the system $A\mathbf{x}=\begin{bmatrix}
1 \\
-1
\end{bmatrix}$, we see that
\[A\mathbf{x}=\mathbf{x}.\] From this, we have
\begin{align*}
A^2\mathbf{x}&=AA\mathbf{x}=A\mathbf{x}=\mathbf{x}\\
A^3\mathbf{x}&=AA^2\mathbf{x}=A\mathbf{x}=\mathbf{x}\\
A^4\mathbf{x}&=AA^3\mathbf{x}=A\mathbf{x}=\mathbf{x}\\
\vdots &
\end{align*}

Repeating this, we see that
\[A^{2017}\mathbf{x}=\mathbf{x}.\] (To be more precise, you can prove that $A^n\mathbf{x}=\mathbf{x}$ for any positive integer $n$ by mathematical induction on $n$.)
Thus, we have
\[A^{2017}\mathbf{x}=\begin{bmatrix}
1 \\
-1
\end{bmatrix}.\]

Comment.

This is one of the first midterm exam problems of linear algebra (Math 2568) at the Ohio State University.

Midterm 1 problems and solutions

The following list is the problems and solutions/proofs of midterm exam 1 of linear algebra at the Ohio State University in Spring 2017.

  1. Problem 1 and its solution: Possibilities for the solution set of a system of linear equations
  2. Problem 2 and its solution: The vector form of the general solution of a system
  3. Problem 3 and its solution: Matrix operations (transpose and inverse matrices)
  4. Problem 4 and its solution: Linear combination
  5. Problem 5 and its solution: Inverse matrix
  6. Problem 6 and its solution: Nonsingular matrix satisfying a relation
  7. Problem 7 and its solution (The current page): Solve a system by the inverse matrix
  8. Problem 8 and its solution:A proof problem about nonsingular matrix

LoadingAdd to solve later

Sponsored Links

More from my site

You may also like...

5 Responses

  1. 02/13/2017

    […] Problem 7 and its solution: Solve a system by the inverse matrix […]

  2. 02/13/2017

    […] Problem 7 and its solution: Solve a system by the inverse matrix […]

  3. 02/13/2017

    […] Problem 7 and its solution: Solve a system by the inverse matrix […]

  4. 02/14/2017

    […] Problem 7 and its solution: Solve a system by the inverse matrix […]

  5. 02/14/2017

    […] Problem 7 and its solution: Solve a system by the inverse matrix […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Linear Algebra
Ohio State University exam problems and solutions in mathematics
Find the Inverse Matrix of a $3\times 3$ Matrix if Exists

Find the inverse matrix of \[A=\begin{bmatrix} 1 & 1 & 2 \\ 0 &0 &1 \\ 1 & 0 &...

Close